Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

Pala; Kızamık yeni bir salgına yol açmadan önlem alınmalı

Gündem 14.05.2024 - 12:44, Güncelleme: 14.05.2024 - 12:44
 

Pala; Kızamık yeni bir salgına yol açmadan önlem alınmalı

Pala; Kızamık yeni bir salgına yol açmadan önlem alınmalı
CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, önemli bir halk sağlığı sorunu olan bulaşıcı hastalıklar konusunda Sağlık Bakanlığının politikalarını, işleyişini ve süreçlerini izlemeyi ve denetlemeyi sürdürüyor. CHP’li Pala, Milletvekili seçilir seçilmez ilk soru önergesini bulaşıcı bir hastalık olan kızamık hakkında vermişti. Kızamık ve verem gibi bulaşıcı hastalıklar hakkında TBMM’de basın açıklaması düzenleyen, katıldığı programlarda bu konuyu dile getiren Pala kızamıkla ilgili 8 Mayıs’ta Bakan Fahrettin Koca’ya yeni bir soru önergesi daha verdi. Pala soru önergesinde, geçen Nisan ayında Iğdır’da 150’si doktor 480 sağlık çalışanın bulunduğu Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesinde acil serviste görevli bir doktora kızamık tanısı konması üzerine İl Sağlık Müdürlüğünün olası bir salgın durumuna karşı harekete geçtiğine yer verdi. Bilindiği gibi, Hastanenin bahçesine aşı ve triaj üniteleri kurulmuş, Hastanenin içindeki iki bölümde izolasyon alanları oluşturulmuş ve Hastaneye gelenler triaj ünitesinde kontrol edildikten sonra kızamık belirtisi yoksa kırmızı, yeşil ve sarı alanlara, kızamık belirtisi varsa izolasyon odalarına yönlendirilmişti. Iğdır İl Sağlık Müdürü Abaset Bağcı’nın “Suriye ya da Afgan uyruklu kişilerden bulaştığını düşündüğümüz kızamık vakaları için hastanede tedbir amaçlı filyasyon uygulamaya karar verdik.” açıklaması basında yer almıştı. CHP’li Pala, “Kızamık aşıyla korunabilir bir hastalıktır, bulaşıcılığı çok yüksektir, eğer zamanında tanı konmaz ve tedavi edilmezse özellikle çocuklarda ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle tek bir kızamık vakası ortaya çıktığında, bir salgına yol açmaması için titizlikle önlem alınmalıdır” dedi. Pala, ülkemizde kızamık ile ilgili en son verilerin 2022 yılına ait olmak üzere, Sağlık Bakanlığı tarafından 2024 yılı Nisan ayında yayımlanan Sağlık İstatistikleri 2022 yıllığında paylaşıldığını, kızamık başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklara dair istatistiklerin 16 ay sonra yayınlanmasının, şeffaflıktan uzak bir sağlık yönetimi anlayışını gözler önüne serdiğini vurguladı. Pala ayrıca Dünya Sağlık Örgütü veri tabanında 127 olan 2022 yılındaki kızamık olgu sayısının, İstatistik Yıllığında 103 olarak yer aldığını, Türkiye’deki kızamık olgu sayısının 2023 yılında Dünya Sağlık Örgütü veri tabanında 4984 olarak açıklanmış olduğunu, bunun ülkemizde geçen yıl bir kızamık salgınının yaşandığını göstermesi bakımından çarpıcı olduğunu da dile getirdi. CHP’li Pala soru önergesinde Fahrettin Koca’ya Türkiye'de 2023 yılında tanı konulan kızamık olgularının epidemiyolojik özelliklerini, 2024 yılının ilk dört ayında aylara göre kızamık olgu sayısını, ülkede kızamık salgını yaşanmaması için alınan tedbirleri, Iğdır özelinde ise  son 5 yıl ve 2024 yılının ilk dört ayında tanı konulan kızamık olgu sayılarını, Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesinde ilk kızamık olgusunun  hangi tarihte görüldüğünü ve ilk olgu saptandıktan sonra İl çapında hangi faaliyetlerin  yürütüldüğünü sordu.
Pala; Kızamık yeni bir salgına yol açmadan önlem alınmalı

CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, önemli bir halk sağlığı sorunu olan bulaşıcı hastalıklar konusunda Sağlık Bakanlığının politikalarını, işleyişini ve süreçlerini izlemeyi ve denetlemeyi sürdürüyor.

CHP’li Pala, Milletvekili seçilir seçilmez ilk soru önergesini bulaşıcı bir hastalık olan kızamık hakkında vermişti. Kızamık ve verem gibi bulaşıcı hastalıklar hakkında TBMM’de basın açıklaması düzenleyen, katıldığı programlarda bu konuyu dile getiren Pala kızamıkla ilgili 8 Mayıs’ta Bakan Fahrettin Koca’ya yeni bir soru önergesi daha verdi.

Pala soru önergesinde, geçen Nisan ayında Iğdır’da 150’si doktor 480 sağlık çalışanın bulunduğu Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesinde acil serviste görevli bir doktora kızamık tanısı konması üzerine İl Sağlık Müdürlüğünün olası bir salgın durumuna karşı harekete geçtiğine yer verdi. Bilindiği gibi, Hastanenin bahçesine aşı ve triaj üniteleri kurulmuş, Hastanenin içindeki iki bölümde izolasyon alanları oluşturulmuş ve Hastaneye gelenler triaj ünitesinde kontrol edildikten sonra kızamık belirtisi yoksa kırmızı, yeşil ve sarı alanlara, kızamık belirtisi varsa izolasyon odalarına yönlendirilmişti. Iğdır İl Sağlık Müdürü Abaset Bağcı’nın “Suriye ya da Afgan uyruklu kişilerden bulaştığını düşündüğümüz kızamık vakaları için hastanede tedbir amaçlı filyasyon uygulamaya karar verdik.” açıklaması basında yer almıştı.

CHP’li Pala, “Kızamık aşıyla korunabilir bir hastalıktır, bulaşıcılığı çok yüksektir, eğer zamanında tanı konmaz ve tedavi edilmezse özellikle çocuklarda ölümle sonuçlanabilir. Bu nedenle tek bir kızamık vakası ortaya çıktığında, bir salgına yol açmaması için titizlikle önlem alınmalıdır” dedi.

Pala, ülkemizde kızamık ile ilgili en son verilerin 2022 yılına ait olmak üzere, Sağlık Bakanlığı tarafından 2024 yılı Nisan ayında yayımlanan Sağlık İstatistikleri 2022 yıllığında paylaşıldığını, kızamık başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklara dair istatistiklerin 16 ay sonra yayınlanmasının, şeffaflıktan uzak bir sağlık yönetimi anlayışını gözler önüne serdiğini vurguladı. Pala ayrıca Dünya Sağlık Örgütü veri tabanında 127 olan 2022 yılındaki kızamık olgu sayısının, İstatistik Yıllığında 103 olarak yer aldığını, Türkiye’deki kızamık olgu sayısının 2023 yılında Dünya Sağlık Örgütü veri tabanında 4984 olarak açıklanmış olduğunu, bunun ülkemizde geçen yıl bir kızamık salgınının yaşandığını göstermesi bakımından çarpıcı olduğunu da dile getirdi.

CHP’li Pala soru önergesinde Fahrettin Koca’ya Türkiye'de 2023 yılında tanı konulan kızamık olgularının epidemiyolojik özelliklerini, 2024 yılının ilk dört ayında aylara göre kızamık olgu sayısını, ülkede kızamık salgını yaşanmaması için alınan tedbirleri, Iğdır özelinde ise  son 5 yıl ve 2024 yılının ilk dört ayında tanı konulan kızamık olgu sayılarını, Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesinde ilk kızamık olgusunun  hangi tarihte görüldüğünü ve ilk olgu saptandıktan sonra İl çapında hangi faaliyetlerin  yürütüldüğünü sordu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve medyakorkusuz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.