İMAMOĞLU’NDAN DÜNYANIN ORTAK SORUNLARI İÇİN REÇETE
İMAMOĞLU’NDAN DÜNYANIN ORTAK SORUNLARI İÇİN REÇETE: PAYDAŞ EKONOMİSİ ORTAK GELECEĞİ İNŞA EDECEK MODELE ‘PAYDAŞ EKONOMİSİ’ DİYORUZ
‘YAPAY ZEKA’ MESAJI: ÇAĞIN BU YOLCULUĞUNU ISKALAMAK BİZE YAKIŞMAZ GENÇLERİMİZİN VE İŞ DÜNYAMIZIN, BU BÜYÜK EKONOMİK DEVRİMİN ATIKLARI HALİNE GELMESİNİ ASLA İZİN VERMEYİZ TEKNOLOJİYE EŞİT ERİŞİM İÇİN KAMU HARCAMALARINI VERİMSİZ ALANLARDAN KOPARMALIYIZ DEĞİŞİM, GÜNLÜK HAYATTA HİSSEDİLİR HALE GELMİŞTİR
TBB ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘8. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin açılış konuşmasını yaptı.
Dünyanın her ortak sorun için sürdürülebilir ve kolektif bir çabaya ihtiyaç duyduğu gerçeğinin altını çizen İmamoğlu, “Bütün aktörlerle iş birliği ve dayanışmayı bir araya koyduğumuzda, ortak geleceği inşa edecek bir modeli ortaya çıkaracak bir oluşuma ihtiyacımız var. Biz, bu modele ‘paydaş ekonomisi’ diyoruz. Yani devletin, sadece şirketler için kısa vadeli karları optimize etmekle kalmayan, tüm paydaşların ve genel olarak toplumun ihtiyaçlarını dikkate alan, uzun vadeli değer yaratma arayışında olduğu güçlü bir ekonomi yönetim modeli. Döngüsel ekonomi anlayışına dayanan bu model, ülkemizin ortak sorunlarına yaklaşım ve bunların çözüm noktasında ortak akla ve iş birliğine dayanan bir anlayışı özetler” dedi.
Türkiye ekonomisinin verimliliğinin hem düzey hem artış hızı olarak potansiyelinin ciddi oranda gerisinde olduğu tespitinde bulunan İmamoğlu, “Verimliliğin güçlendirilebilmesi için, çalışan gelirlerinin arttırılması, toplumsal refahın yükseltilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması gibi tedbirlerin yanı sıra, dijitalleşme ve yapay zeka teknolojilerine geçiş hedeflerine bir an önce ulaşmak, ülkemiz için hayati önem taşıyor. Çünkü, çağın bu yolculuğunu ıskalamak, dünyanın tam da göbeğinde, merkezinde duran ülkemize, 90 milyona yakın genç nüfusuna asla yakışmaz ve milletimiz bu treni asla kaçırmamalıdır” diye konuştu.
Türkiye’de ve dünyada, teknolojiye eşit erişim konusunda sıkıntılar yaşandığına vurgu yapan İmamoğlu, “Bu sorunun çözümü de kamu harcamalarını verimsiz alanlardan koparıp, geleceği yakalamamızı sağlayacak alanlara yatırım yapmaktan geçmektedir. Kaybedecek zaman kalmadı. Değişim, günlük hayatta hissedilir hale gelmiştir. Biz, toplumsal görev ve sorumluluklarının idraki içerisinde hareket eden herkesin, her kesimin yüklerini paylaşmaya hazırız. Gençlerimizin ve iş dünyamızın, bu büyük ekonomik devrimin atıkları haline gelmesini asla izin vermeyiz, veremeyiz. Türkiye'mizin zengin kaynaklarını, jeopolitik avantajlarını, enerjimiz ve gençliğimizle atıl kalmaktan kurtarmalı, geleceğe en güçlü vizyonla hep birlikte hazırlık yapmalıyız” ifadelerini kullandı.