Bursa'da proje okullarındaki öğretmen atama krizi
Kamuoyunda “proje okulları” olarak anılan Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumlarına Öğretmen Atama ve Yönetici Görevlendirme sonuçlarının açıklanmasıyla okullarda görev yapan 20 binden fazla öğretmen kadro dışı bırakılarak sürgün edildi.
Sadece İzmir Atatürk Lisesi’nde 90 öğretmenden 60’ının norm fazlası olarak kadro dışı bırakıldığı öğrenilirken, duruma öğretmenler, veliler ve öğrenciler tepki gösterdi.
İstanbul’da bugün Kadıköy Anadolu Lisesi ve Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi öğrenci ve mezunları da öğretmenlerinin kadro dışı bırakılmasına karşı protesto eylemleri gerçekleştirdi.
Kadıköy Anadolu Lisesi’ndeki eylemde öğrenciler “Maarif susar mı sandın!” pankartını açtı. Polisin ve okul idaresinin pankart açmalarına engel olmaya çalıştığı öğrenciler “Polisin lisede ne işi var!” sloganı atarak tepki gösterdi. Öğrenciler ve mezunlar "Maarif bizimdir, bizim kalacak" sloganları attı.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2014 yılında uygulamaya koyduğu, Türkiye’nin en başarılı okulları olarak kamuoyunda bilinen proje okullarında öğretmen atama ve yönetici görevlendirmeleri sonuçlandı. Atamalara göre 20 binden fazla öğretmen norm fazlası olarak, okullarında norm fazlası statüsüne geldi. Eğitim sendikaları yapılan atamaların iktidarın yandaşlara kadro açma görevi üstlendiğini öne sürerken, öğrenciler öğretmenlerinin görevden uzaklaştırılmasına karşı tepkili.
Bursa’nın köklü okullarından olan Bursa Anadolu Lisesi, Turhan Tayan Anadolu Lisesi, Bursa Kız Lisesi, Bursa Erkek Lisesi, Ahmet Erdem Anadolu Lisesi gibi okullarda görev yapan 500’e yakın öğretmen norm fazlası statüsünde. Bu okullarda eğitim gören öğrenciler, yayınladıkları sosyal medya gönderileriyle öğretmenlerinin açığa alınmasına dair açıklamalarda bulunuyor, öğretmenlerinin yanında olduklarını ifade ediyor.
Proje okulda görev almış, 4 yılını dolduran tüm öğretmenlerin atama kriterlerine dair hiçbir şey açıklanmadan tayin istemeye zorlandığını söyleyen Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, “4 yılını dolduran öğretmen arkadaşlarımız tayin istemiş ancak hangi kritere ve somut veriye göre atama yapılacağını bilmeden bir bilinmezlikle beklemeye başlamışlardı. Yapılan atama sonuçları açıklandığında görüldü ki okulların çoğunda, 4 yılını dolduran arkadaşlarımızın atamaları, kendi okullarını istemelerine rağmen, bu okullara atanmamış, kendi okullarında norm fazlası statüsüne çekilmiştir.”
Erdem yaşanan durumu şu örnekle açıklıyor:
“Örneğin, bir lisede 8 edebiyat öğretmeni kadrosu bulunuyor. Bu kadrolardan bir öğretmen, 4 yılını bu okulda doldurmadığı için tayin istemedi. Ancak diğer 7 öğretmen, kendi okullarında kalmayı talep ederek 1. sıraya kendi okullarını yazarak tayin başvurusunda bulundu. Ne yazık ki, bu 7 öğretmenin hiçbirinin ataması kendi okullarına yapılmadı. Bunun yerine, başka okullardan 7 yeni edebiyat öğretmeni, bu okula atanarak yerleştirildi.”
Kapalı kapılar ardında listeler hazırlandıBulundukları okullarda norm fazlası durumuna düşen öğretmenler, önümüzdeki günlerde öğretmen ihtiyacı bulunan başka okullara tayin isteyecek. Öğretmenlerin hangi kriterlerle atamalarının gerçekleştirildiği yönündeki belirsizliğin korunduğunu söyleyen Erdem, “Yapılan haksız atamaların sorumluklarını kimse üstlenmiyor. Okul müdürü İl Milli Eğitim Müdürlüğünü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bakanlığı adres gösteriyor. Ancak biz biliyoruz ki kapalı kapılar ardında yapılan çalışmalarla okul müdürlükleri tarafından listeler hazırlanıp İl Milli Milli Eğitim Müdürlüklerine, orada da bir çalışma yapıldıktan sonra bakanlığa liste gönderilmiş, bakanlık da puan üstünlüğü, liyakat, kıdem, yüksek lisans, doktora gibi hiçbir kritere bakmaksızın hukuksuz atamaları yapmıştır.
Proje okul öğretmenleri uzak ilçelere gönderilecekNorm fazlası statüsündeki öğretmenler için İl Milli Eğitim Müdürlükleri’nde ilçe grupları oluşturulduğunu belirten Erdem, “Norm fazlası olan arkadaşlarımız grup içinde bir okula tayin istemeye zorlanmaktadır. Bursa’da oluşturulan ilçe gruplarına baktığımızda, Osmangazi ilçemizdeki bir öğretmen arkadaşımız, aynı ilçede ya da yakın ilçelerde branşında öğretmen ihtiyacı olan okul yoksa Orhangazi’ye, İnegöl’e, Gemlik’e gidebilecektir.” dedi.