Alacaklar neden tahsil edilemiyor?
Alacaklar neden tahsil edilemiyor?
Alacaklar neden tahsil edilemiyor?
Kamuoyunda ‘vergi yüzsüzleri’ olarak nitelendirilen, 5 milyon lira ve üzeri vergi borcu bulunanların listesi açıklandı. Listedeki 36.806 mükelleften 30.696’sının borcunun tahsil kabiliyeti bulunmuyor. Ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı ile tahsilat edilebilecek tutar arasındaki uçurum dikkat çekerken, ‘vergi yüzsüzleri listesi’ de ‘devletin tahsil edemeyeceği alacaklarının listesine’ dönüştü. Öte yandan dar gelirlinin de vergi yükü katlanıyor. Bütçeye göre 2025’te halkın üzerine 11 trilyon 138 milyar liralık vergi yağması bekleniyor.
YÜZDE 88’İ BULDU
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 5 milyon lirayı aşan vergi ve ceza borcu bulunan mükelleflerin listesini yayımladı. Mükelleflerin iki liste halinde paylaşıldığı belirtildi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kesinleşen alacakların listesinde 2.464 mükellefin yer aldığını ve bunların vergi ve cezalarının toplamının 53 milyar lira olduğunu belirtti. İkinci listede ise ödenmemiş, tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan vergi ve ceza borçlularının listesine işaret eden Şimşek, listedeki mükellef sayısının 36.806’yı bulduğunu söyledi. Şimşek, “Terk mükellef sayısı 31.999. Bunların ödenmemiş vergi ve cezalarının toplamı 914.9 milyar lira” dedi. Faal mükelleflerin toplam borç tutarının 113.8 milyar lira olduğunu aktardı. Borçluların iflas etmiş ya da hiçbir mal varlığı bulunmayan işletmeler olduğunu söyleyen Şimşek, “36.806 mükellefin 30.696’sının borcunun tahsil kabiliyeti yok. Vadesi geçtiği halde ödenmemiş vergi ve cezaların toplamı 914.9 milyar lira ancak tahsil kabiliyeti olmayan alacak tutarı da 812.8 milyar lira. Bu alacakların yüzde 88.8’inin tahsilat imkanı bulunmuyor” diye konuştu.
Alacaklar neden tahsil edilemiyor?
Söz konusu alacakların neden tahsil edilemediği konusuna değinen Mehmet Şimşek,“ Bu mükelleflerin ya da kanuni temsilcilerinin mal varlığı bulunmuyor. Haklarında tüm yasal işlemler yapılmış ancak alacaklar tahsil edilemiyor. Bunlar zaman aşımına uğramadığı sürece devletin yasal kayıtlarında yer alıyor” dedi. “Vergi borcunu ödemeyenler hakkında tüm icra takiplerini yapıyoruz” ifadelerini kullanan Şimşek, “Tahsil kabiliyeti olan 113.8 milyar lira için vergi dairelerimiz tüm mükelleflerle görüşüyor” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.