Artan faizler nedeniyle borcu borçla kapatmak daha pahalı hale geldi
Artan faizler nedeniyle borcu borçla kapatmak daha pahalı hale geldi
Artan faizler nedeniyle borcu borçla kapatmak daha pahalı hale geldi
Yurttaşın bankalara olan borcu 3 trilyon lirayı aştı. Artan faizler nedeniyle borcu borçla kapatmak daha pahalı hale geldi.
"Sıkı para politikası yurttaşı borçlu yakaladı" diyen Prof. Binhan Elif Yılmaz, kredi kartı sınırlama yerine gelir dağılımında adaleti sağlama amacınının öne çıkararak eğitime, sağlığa ya da gıdaya yönelik alışverişlerin taksitlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Derinleşen ekonomik kriz ve artan hayat pahalılığı nedeniyle çıkmaza giren yurttaşın bankalara olan borcu katlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre tüketici kredileri ve kredi kartı harcamaları son bir yılda yüzde 67,6 oranında arttı. BDDK, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları harcamaları mart sonu itibariyle 3 trilyon 100 milyon liraya yükseldi. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin mart ayında yayımladığı son verilere göre, bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 2 milyon kişi artarak 40 milyon kişi olurken ortalama kredi bakiyesi ise 71 bin TL düzeyinde gerçekleşti.
Yurttaşın bankalara borcu her geçen gün artarken kredi kartı kullanımına sınırlama getireleceğini aylar önceden ilan eden ekonomi yönetimin, seçim sonrası ilk adımı kredi kartında aylık azami akdi faizinin yüzde 4,25'e yükseltilmesi oldu. Böylece kredi kartına asgari ödeme yapanlar dahil borcu bulunan kişilerin ödeyeceği faiz miktarı arttı. Önümüzdeki günlerde ise kredi kartı taksitlerine sınırlama getirilmesinin gündeme gelebileceği belirtiliyor.
BORCU BORÇLA KAPATMAK ALIŞKANLIK OLDU
Kredi kartı kullanımındaki artışı değerlendiren İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Binhan Elif Yılmaz, "Artan fiyatlar, enflasyonist süreç, vazgeçilmeyecek harcamaların kredi kartıyla yapılmasını sağladı. Sıkı para politikası uygulaması sonrasında kredi kartıyla yapılan gıda harcamaları tam üç kat artmış. Bu durumun sebebi söz konusu ürünlerdeki fiyat artışıdır. Eğitimdeki, gıdadaki, akaryakıttaki fiyat artışlarıdır" dedi. Yılmaz, BBC Türkçe'ye yaptığı değerlendirmede, "Düşük faiz politikası beklenenden daha fazla uzadığı için kart borçlarını diğer kartlarla kapatmak ya da ihtiyaç kredileriyle kapatmak bir alışkanlık haline geldi. Fakat gevşek para politikasından sıkı para politikasına geçilince hem ihtiyaç kredilerine ulaşmak zor ve maliyetli oldu hem de bir kartın borcunu diğer kartla kapatmak çok maliyetli hale geldi. Bu politika değişikliğine hem hane halkı hem de işletmeler borçlu şekilde yakalandı" diye konuştu.
6 ayda bir asgari ücret artışının yoksulluğu gizleyemediğini belirten Yılmaz, "Orta sınıfın kaybolduğu, kaybolmakta olduğu bir süreçten geçiyoruz. Kredi kartı sınırlama yerine, büyüme değil gelir dağılımında adalet sağlama amacını öne çıkararak, eğitime, sağlığa ya da gıdaya yönelik alışverişlerin taksitlendirilmesi gerekiyor. Bu kesimlerin desteklenmesi gerekiyor. Bu gelir düzeyi çünkü çok yaygın" dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.