Erdoğan-Sisi görüşmesi Mısır basınında: 'Bizim başarımız'
Erdoğan-Sisi görüşmesi Mısır basınında: 'Bizim başarımız'
Erdoğan-Sisi görüşmesi Mısır basınında: 'Bizim başarımız'
Gazeteci İbrahim İsa, Kahire'deki Erdoğan-Sisi görüşmesine ilişkin yorumunda, ziyaretin Türkiye'yi Mısır'a karşı tutumunu değiştirmeye 'zorlayan' Mısır liderliğinin 'başarısını' gösterdiğini savundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım 2012'den sonra ilk kez Mısır'ı ziyaret etmesi Mısır basınına da yansıdı. Erdoğan ve Türkiye’ye yönelik sert eleştiriler yapan devlet yanlısı medya kuruluşlarının, yaklaşık 12 yıllık aradan sonra Temmuz 2023'te resmen yeniden diplomatik ilişkiler kurulması ve iki ülke arasında yakınlaşma sinyallerinin ortaya çıkmasıyla daha ılımlı bir söylem benimsemeye başladığı görüldü.
BBC Türkçe'nin aktardığına göre, birçok televizyon Cumhurbaşkanı Sisi'nin mevkidaşı Erdoğan'ı Kahire Havaalanı’nda karşılamasını ve ortak basın toplantısını yayımladı.TV sunucuları ve yorumcular Mısır'ın Türkiye ile yakınlaşma politikalarını övgüyle anlattı.
'TÜRKİYE'Yİ TUTUMUNU DEĞİŞTİRMEYE ZORLAYAN MISIR'IN BAŞARISI'
Gazeteci İbrahim İsa, ziyaretin Türkiye'yi Mısır'a karşı tutumunu değiştirmeye 'zorlayan' Mısır liderliğinin 'başarısını' gösterdiğini öne sürdü. İsa, özel televizyon kanalı Al-Qahera Wal Nas TV'deki programında, görüşmeyi hem bölgesel hem uluslararası düzeyde Mısır politikalarını yansıtması bakımından çok önemli bir siyasi olay olarak nitelendirdi.
Yine özel Sada el-Balad TV'den hükümet yanlısı sunucusu Ahmed Musa da Mısır'ın 'doğru yolda' olduğunu söyleyerek Cumhurbaşkanı Sisi'nin dünya liderleriyle iyi ilişkiler sürdürme konusundaki gayretinden övgüyle bahsetti. Kahire'de iki cumhurbaşkanı arasında yapılan toplantının bir zamanlar 'hayal bile edilemez' olduğunu ve iki ülke arasındaki bağlarda büyük bir değişim olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.
Mısır merkezli Suudi Arabistan kanalı MBC Masr, başkent Kahire'deki Türkiye büyükelçisiyle röportaj yaptı. İki ülke arasındaki ortak ekonomik ve siyasi işbirliğine değinerek Erdoğan'ın ziyaretinin 'başarılı' olduğunu belirtti. Büyükelçi, iki ülkenin de 'geleceği düşünmesi' ve ilişkilerinde 'yeni bir sayfa açması' gerektiğini söyledi.
'İLİŞKİLERDE YENİ BİR SAYFAYA GEÇİLDİ'
Mısır'da çok sayıda gazete, bu ziyareti 15 Şubat'ta manşete taşıdı. Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerde 'yeni bir sayfaya geçildiği' vurgulandı. Neredeyse tamamında, Sisi ve Erdoğan el sıkışırken çekilen fotoğraf yer aldı. Birçok yorumcu Mısır'ın 'bilgeliği' üzerinde durdu.
Devlet gazetesi Al-Akhbar, "Sisi ve Erdoğan Gazze'de derhal ateşkes sağlanmasının gerekliliği konusunda hemfikir" manşetiyle basıldı. Özel Youm7 gazetesi ise, "Mısır ve Türkiye: Tarihi ilişkiler ve Filistin davasına büyük destek" yazdı. Abdül Latif el-Manawy, Al-Masry al-Youm'da, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yönetimi son dönemde ülkesi ile Mısır arasında güven inşa etmeye çalıştı. Buna Mısır tarafının krizin başlangıcından bu yana gösterdiği bilgelik, mantıklı ve sağlam tutumu katkı sağladı" değerlendirmesini yaptı.
'MISIR BASKI YAPACAK KONUMDA DEĞİL, TÜRKİYE'NİN ORTAĞA İHTİYACI VAR'
Benzer şekilde, devlet gazetesi Al-Ahram’daki başyazıda, Sisi ile Erdoğan arasındaki 'tarihi zirvenin Mısır siyasi liderliğinin, Mısır'ın ulusal güvenlik gereklerini yerine getirmek için, herkese açık olma ve ilişkilerini çeşitlendirme çabaları çerçevesinde gerçekleştiği' belirtildi.
Bazı muhalif medya platformları ise tam tersi bir tonla, Mısır'ın Türkiye'ye tutumunu değiştirmesi için baskı yapacak konumda olmadığını, ancak Türkiye'nin siyasi ve ekonomik statüsünü güçlendirmek için bir 'ortağa' ihtiyaç duyduğunu öne sürdü.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.