Üniversite öncesi eğitim verecek ilk atom atölyesi açıldı

İSTANBUL (AA) - Milli Eğitim Bakanlığınca kurulan atölyede, öğrenciler altıncı sınıftan lise son sınıfa kadar eğitim alma imkanı bulacak.

AA ekibi, günümüzde birçok alanda kullanılan nükleer teknoloji, radyasyon, radyoaktivite gibi konular deneylerle öğrencilere anlatılacak atom atölyesini görüntüledi.

Atölyenin kuruluş süreci hakkında bilgi veren Üsküdar Ahmet Yüksel Özemre Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hanımzer Aslan, okullarının Türkiye'nin ilk atom mühendisinin adını taşıdığını söyledi.

Özemre'nin adına ithafen Türkiye'de "tek olma" özelliğini taşıyan atom atölyesini kurduklarını belirten Aslan, kuruluş sürecinde Prof. Dr. Uğur Çevik ve Dr. Öğretim Üyesi Emre Uygur'dan bilim danışmanlığı aldıklarını söyledi.

BİLSEM'deki tüm atölyelerde yaklaşık 900 öğrencilerinin bulunduğu aktaran Aslan, şu bilgileri verdi:

"Öğrencilerimiz aslında tematik tüm atölyelerimizi, altıncı sınıftan itibaren sekizer haftalık periyotlar halinde deneyimliyorlar. Dolayısıyla bu atölyemizi de altıncı sınıftan itibaren sekizer hafta boyunca bütün altıncı sınıf genel yetenek öğrencilerimiz deneyimleyecekler. Arzu ettikleri takdirde sonrasında yedinci ve sekizinci sınıf düzeylerinde daha derin boyutta eğitim alabilirler. Hatta daha da ileriye götürmek isterlerse tüm lise hayatları boyunca ileri derecede projeler geliştirebilirler."

Gençlerin eğitim almaları için tek kriterin ilgi duymaları olduğunu dile getiren Aslan, hali hazırda 30 öğrencinin atom atölyesinde eğitim aldığını söyledi.

Atölyede 5 eğitmenin görev yaptığını kaydeden Aslan, en az 4 olan ders sayısını öğrencilerin isteğine göre arttırabileceklerini belirterek, "Özel yetenekli çocuklarımızın 21. yüzyıl becerileriyle donatılması aslında ülkemizin hem dışa bağımlılığını azaltmak hem de çocukların akademik başarılarını arttırmak açısından önemlidir. Umut ediyoruz ki burada kazandıkları başlangıç beceriyle akademik hayatlarında yeteri kadar gelişirler ve ülkemizin kalkınma hedefleri doğrultusunda, kalkınma hamlesini gençlerle başlatmış oluruz." diye konuştu.

Aslan, ilk ziyaretçinin Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer olduğunu, atölyenin beklenenden fazla ilgi gördüğünü ve bunun kendileri için memnuniyet verici olduğunu anlattı.

"Her alandaki tüm tematik atölyeleri deneyimliyorlar"

Özel yetenekli öğrencilerin iki aşamalı sınavla BİLSEM'e kabul edildiğine işaret eden Aslan, şöyle devam etti:

"İki aşamalı sınavı geçen öğrencilerimiz çeşitli yetenek alanlarında branşlaşıyorlar, ayrılıyorlar. Önce genel yetenek öğrencilerimiz her alandaki tüm tematik atölyeleri deneyimliyor. Daha sonra da arzularına göre seçerek devam ediyorlar. Çok nitelikli bir öğretmen kadrosuyla üniversite hayatlarına kadar BİLSEM'de özel yeteneklerini geliştirme alanında çok üst düzey eğitimler alıyorlar."

Atölyedeki eğitimin içeriği hakkında bilgi veren Aslan, alanında uzman öğretmenlerin, üniversite öğretim üyelerinin danışmanlığında verdiği dersler çerçevesinde öğrencilerin, nükleer enerji ve uygulamaları, radyoaktivite ve radyasyon konusunda tamamen bilimsel temelli ve etkinlik tabanlı, interaktif eğitimler aldığını aktardı.

Aslan, etkinliklerde kullanılan deney setlerinin herhangi bir şekilde radyasyon kaynağı içermediğini, bunların temel çekirdek fiziği deney setlerinden oluştuğunu, ayrıca etkinlikler çerçevesinde doğal radyasyon konusunda da temel uygulamalar yürütüldüğünü bildirdi.

"Türkiye'nin K-12 düzeyindeki ilk atom laboratuvarı"

Atölyenin eğitmenlerinden Halil İbrahim Aydemir de atölyenin Türkiye'nin K-12 düzeyindeki ilk atom laboratuvarı olduğunu belirtti.

Öğrencilerin atölyede teorik bilgi ve deney yapmanın yanı sıra projeler de geliştirebileceğine işaret eden Aydemir, "Öğrenciler atölyede bir uzay gemisinin tasarımı, prototipinin hazırlanması, ışık yelkeniyle onun hareket ettirilmesi gibi proje de geliştirebilirler, ışığın ve elektronun gizemli dünyası hakkında keşifler ve araştırmalarda da bulunabilirler. Radyasyonun ne olduğunu araştırabilirler. Kontrollü şekilde radyasyonu ölçer, radyasyonun önlenmesiyle ilgili de proje geliştirebilirler. Radyasyonun enerjiye dönüşmesi, nükleer santrallerle ilgili de bilgi ve beceri sahibi olabilirler." diye konuştu.

"Öğrencilerimizin tamamı ilgi duyuyor"

Aydemir, amaçlarının öğrencilerin merak güdüsünü harekete geçirmek olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Araştıran, sorgulayan, yeni keşiflere motive olmuş bireyler yetiştirmek. Görmedikleri, daha önce karşılaşmadıkları makinalar var. Bunun ötesinde sadece burada makinalar yok, bu laboratuvarın bir de müfredatı var, eğitimin programı, eğitmenleri var. Çocukların merak güdüleri, ilgileri bu konuda zirve yapmış vaziyette. Yani öğrencilerimizin tamamı ilgi duyuyor."

"Üniversite için temel oluşturmayı amaçlıyoruz"

Eğitmen Gökhan Selçuk ise lise düzeyindeki öğrencilere fen alanında özellikle fizikte mekanik, optik, elektrik ve termodinamik konularında bilgi aktardıklarını anlattı.

Selçuk, günümüzde tüm gelişmelerin temeli olan parçacık fiziği, atom fiziği, elektromanyetik dalgalar gibi konularda öğrencilerde farkındalık yaratmayı ve üniversitede fen, mühendislik bölümünü seçeceklerde temel oluşturmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Türkiye'deki nükleer enerji santralinin çalışmaya başlayacağını hatırlatan Selçuk, "İşte Ahmet Yüksel Özemre Bilim Sanat Merkezi, öğrencilerimize atomu tanıtmak, atomlarla, elektronlarla deney yapmak, atomun yapısını ve radyoaktiviteyi, nükleer enerjiyi onlara tanıtmak amaçlı böyle bir atom ve nükleer fizik laboratuvarını, Türkiye'de bir ilk olmak üzere hayata geçirdi. Bundan sonraki okullara da öncülük yapacağını düşünüyoruz." dedi.

Selçuk, bu laboratuvarda öğrencileriyle birlikte fotoelektrik, balmer serileri ve spektrum ile nükleer fizik deneyleri yaptıklarını bildirdi.

Öğrenciler atölyeyi neden tercih ettiklerini anlattı

Atölyenin ilk öğrencilerinden olan Validebağ Fen Lisesi 12'nci sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Feyza Kılıç, "Burada özellikle kurumumuzun da ismini aldığı Profesör Doktor Ahmet Yüksel Özemre'nin de yapmış olduğu çalışmaların aslında basit birer modellerini, özellikle atom, nükleer enerji, radyoaktivite gibi konularda beceri temelli etkinliklerle bu çalışmaları deneyimleme fırsatı yakalıyoruz. Aslında BİLSEM'de yaptığımız çalışmalar ve projeler sırasında özellikle nükleer enerji konusu oldukça dikkatimi çekmeye başlamıştı. Ben de tematik atölyede, ilgi alanım doğrultusunda çeşitli faaliyetleri yaparak kendimi geliştirmek istedim diyebilirim." diye konuştu.

Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Ahmet Cihangir Gündoğdu da uzun zamandır fizikle ilgilendiğini, atölyede deney ve gözlem yapma için burayı tercih ettiğini belirtti.

İstanbul Üsküdar Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Derin Arayıcı ise radyasyon gibi normalde gözle gözlemlenemeyen olguları atölyedeki deney malzemeleriyle gözlemleme fırsatı bulduklarını anlatarak, Milli Eğitim Bakanlığına teşekkür etti.


Muhabir: İrem Demir