Son derece tehlikeli kimyasallar barındıran 12.000'e yakın tesis
Kâr amacı gütmeyen araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir analize göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde neredeyse her gün, ortalama olarak, insanları yangınlar, patlamalar, sızıntılar, dökülmeler ve diğer salınımlar yoluyla tehlikeli toksinlere maruz bırakan tehlikeli kimyasal kazalar meydana geliyor.
Coming Clean'in, Kimyasal Felaketleri Önleme Koalisyonu'ndaki çevresel ve ekonomik adalet örgütleri ağıyla birlikte hazırladığı rapor, kazaların "endişe verici sıklığını" belgeliyor ve ABD'li düzenleyicilerin bu raporu yayınlamasının beklenmesinden bir ay önce geliyor . Bu tür olayların önlenmesine yönelik nihai kurallar.
Araştırma, haber kaynaklarının izlenmesi yoluyla kimyasal sızıntı olaylarının yakalanmasına dayanıyor; Araştırmacılar, rakamların muhafazakar sayılması gerektiğini çünkü bunların hepsinin haber medyasında yer almadığını söylüyor.
Rapor, Şubat ayında Guardian'da ortaya çıkan ve bu tür olayların yaklaşık iki günde bir meydana geldiğini bildiren önceki bir analizle uyumlu .
Yeni rapor, 1 Ocak 2021'den bu yılın 15 Ekim'ine kadar, yani yaklaşık olarak her 1,2 günde bir 829 tehlikeli kimyasal olayını gösteriyor. Raporda, Şubat analizinde yer almayan, 2021 yılı için revize edilmiş daha yüksek rakamlar yer alıyor ve bu rakamlar, o yılın Şubat ayında aşırı soğuk havalarda Teksas'taki bazı tesislerde yaşanan olayları yansıtıyor.
Kimyasal olaylara ilişkin aranabilir bir veri tabanının eşlik ettiği rapora göre, sayılan olayların çoğunluğu, fosil yakıtların ve fosil yakıt ürünlerinin kullanımı, taşınması, üretimi ve bertarafı da dahil olmak üzere fosil yakıt endüstrisiyle bağlantılıdır .
Coming Clean'in federal politika direktörü Maya Nye, "Hammadde, enerji ve dağıtım için fosil yakıtlara bağımlı olan kimyasal tedarik zincirinin tamamında kimyasal felaketler yaşanıyor" dedi. "Yani bu kimyasalların üretimi yalnızca kimyasal felaketlere katkıda bulunmakla kalmıyor, aynı zamanda iklim değişikliğine de katkıda bulunuyor ve varoluşları boyunca işçi ve toplum güvenliğini tehlikeye atıyor."
Tehlikeli kimyasallar taşıyan Norfolk Güney treninin Şubat ayında Doğu Filistin'in Ohio köyünde raydan çıkmasının ardından kimyasal kazalara olan ilgi arttı . Acil durum ekipleri beş arabadan zehirli vinil klorür çıkardı ve patlamalarını önlemek için onu yaktı; Bölge sakinleri olayla bağlantılı sağlık sorunları yaşadıklarını bildirdi.
Raporda belirtilen en son olaylardan birinde , Ağustos ayında Louisiana'daki bir petrol rafinerisinde meydana gelen kimyasal sızıntı ve yangın, halkın tahliyesine yol açtı. Sızıntı, kansere neden olan benzen içerebilen benzin yapımında kullanılan bir petrokimyasalla ilgiliydi.
Raporda, Teksas'ın olay sayısında en üst sırada yer aldığı ve eyaletin ABD Çevre Koruma Ajansı'nın (EPA) risk yönetimi programına kayıtlı tesis sayısı bakımından (1.558) en üst sırada yer aldığı göz önüne alındığında bu durumun şaşırtıcı olmadığı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl yayınlanan Hükümet Sorumluluk Ofisi (GAO) raporuna göre, genel olarak ülke çapında, kazara salınması halinde zararlı olabilecek miktarlarda "son derece tehlikeli kimyasallar" barındıran 12.000'e yakın tesis bulunuyor .