Dersim'de kültür evi kapatıldı: 'Çocuklar için nefes alanıydı'

Behzat Firik Kültür Evi 2017’de Ovacık Doğal Kooperatifi’nin desteğiyle Dersim’in Ovacık ilçesinde kuruldu. Kültür evi, ilçe halkının yanı sıra özellikle çocuklar için kültür sanat aktivitelerinin düzenlendiği tek yer olma özelliğini taşıyor.

Ancak Behzat Firik Kültür Evi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla binasında düzenlenen kadın şenliği sebebiyle mühürlendi. Kültür evi yöneticisi Hayati Güngören’in deyişiyle ise fiili olarak kapatıldı.

Behzat Firik Kültür Evi yöneticisi Hayati Güngören

‘RUHSAT GEREKÇESİYLE ÇALIŞMALARIMIZ FİİLİ OLARAK DURDURULDU’

Güngören ilk olarak derneğin fiili olarak kapatılma sürecine dair şunları paylaşıyor: “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla ilçemizde gece yürüyüşü düzenlendi. Sonrasında kültür evinde yine kadınların bir dinletisi oldu. İki etkinlik de kaymakamlıktan izinli ama kültür evi 8 Mart’tan yaklaşık iki ay sonra polisler tarafından basıldı ve etkinlikte asılan kadın fotoğrafları gerekçe gösterilerek ‘terör örgütü mensuplarının propagandası yapıldı’ iddiasıyla mühürlendi. Aynı gün emniyet görevlileri de salonda etkinliği takip ediyorlar ama hiçbir uyarıda ya da müdahalede bulunmuyorlar.”

‘MÜHÜRLENME SEBEBİ SAKİNE CANSIZ FOTOĞRAFI’

Belediyenin emniyet yetkililerine kültür evinin ruhsat problemi olduğunu beyan ettiğini ama kendilerine bugüne kadar herhangi bir bildirim yapılmadığını ifade eden Güngören şöyle devam ediyor: “Etkinlik sonrası emniyet belediyeye, ‘Buranın ruhsatı var mıdır, nereye aittir?’ diye yazı yazıyor. Belediye ruhsat sorunu olduğunu bildiriyor ama daha öncesinde neredeyse yanı başında olan binaya dair 'şu sorununuz var' diye bildirimde bulunmuyor. Sonuç olarak kültür evimiz etkinlikte asılan ve etkinlik bitimi kaldırılan Sakine Cansız’ın fotoğrafı gerekçe gösterilip ‘Buranın zaten ruhsatı da yoktu’ diyerek mühürlendi. Ruhsat sebebiyle mühürlenmesi ve evvelinde de hiçbir soruna dair bildirimde bulunmaması bizim için kabul edilemez.”

‘KÜLTÜR EVİ ÇOCUKLAR VE KADINLAR İÇİN NEFES ALANIYDI’

Çocuklara anadilde eğitim imkanı sunduklarını, 40 çocukla koro oluşturduklarını, uçurtma şenliği gibi etkinlikler yaptıklarını belirten Güngören kültür evinin çalışmalarına dönük şu bilgileri veriyor: “Burası Ovacık'taki tek sanat merkezi. Kadınlar ve özellikle çocuklar burada kendilerine alan buluyor. Yakın zamanda ilçedeki kadınlar bünyemizde bir kadın korosu kurdular ve festivallerde sahne aldılar. 2019 yılından beridir her sene çocuk şenlikleri yapıyoruz. Çocukların kültürel becerilerini artırmak için çeşitli kurslarımız var. Yine çocukların ortak iş yapma becerilerini geliştirmek için bostan dikimi faaliyeti gerçekleştirdik. Fakat ne yazık ki bostan yerimiz de yetkililer tarafından engellendi. Kısacası Behzat Firik Kültür Evi, ilçede belediye de dahil birçok yetkilinin yapmadığı etkinlikleri gerçekleştiriyor, ilçe için nefes oluyordu.”

Behzat Firik Kültür Evi, 2017 yılında dönemin belediye başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu yönetimindeki Ovacık Belediyesi bünyesinde kuruldu. Kültür evi adını 12 Eylül 1980 darbesinin ardından Ovacık/Hülükuşağı köyünde askerlerce ağaca bağlanarak yakılan öğretmen Behzat Firik’ten alıyor.