Çağlar, "Türkiye'nin Rusya ile savaşa girmesini önleyen kişiyim

2014 yılında Hatay'da Rus savaş uçağının sınır ihlali gerekçesiyle Türk savaş uçakları tarafından düşürülmesinin ardından krize giren Türk-Rus ilişkilerinin normale dönmesi için girişimlerde bulunan Devlet eski bakanlarından Bursalı iş insanı Cavit Çağlar, kendisinin iki ülkenin savaşa girmesini önlediğini ifade ederek, "Bu kriz çözülmeseydi şu an Ukrayna'nın durumuna düşebilirdik" dedi.

BUSİAD'ın "Yaza Merhaba Buluşmaları"nın konuğu olan, derneğin en eski üyelerinden Cavit Çağlar kısa süre önce yayınlanan, Hulusi Turgut'un kaleme aldığı ''Fırtınalı Bir Yaşam Öyküsü'' isimli kitabıyla ilgili konuştu. Bir dönemin siyasi tarihine ışık tutan kitabında Batı Trakya'dan Türkiye geliş öyküsüne, Akhisar'da ilkokulda iken simit satarak, akaryakıt istasyonunda çalışarak iş hayatına nasıl başladığını anlatan Cavit Çağlar, Demirel hükümetlerinde bakanlık yaptığı yıllardaki iç ve dış siyasi gelişmelere ilişkin aldığı tutum ve kararlar ile son yıllarda Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak düşürme krizi ve Azerbaycan'da Haydar Aliyev dönemine ilişkin anılarını paylaştı.

Hatay'da sınır ihlali nedeniye Türkiye tarafından Rus uçağının düşürülmesinin iki ülkeyi savaşın eşiğine getirdiğini ifade eden Çağlar, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın kendisinden krizin çözülmesi yolunda yardım istediğini ve Tarabya Oteli'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuyu ele aldıklarını Erdoğan'a "Bu işi çözerim" dediğini ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile temas kurduğunu aktardı. İki ülkenin savaşın eşiğinden dönmesi ve ilişkilerin normalleştirilmesine yaptığı katkılar nedeniyle Putin'inden Rus Devlet Nişanı alan Çağlar, "Türkiye'nin Rusya ile savaşa girmesini önleyen kişiyim. Bu kriz çözülmeseydi şu an Ukrayna'nın durumuna düşebilirdik" diye konuştu.

'Atatürk Cumhuriyeti kurmasaydı hepimiz kulduk'

Konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk'e vurgu yapan Çağlar, "Atatürk bu cumhuriyeti kurmasaydı hepimiz kulduk. Cumhuriyet ile vatandaşlığı gördük. Atatürk olmasaydı buralara gelemezdik. Kimse gelemezdi. Türkiye hepimiz için bir fırsatlar ülkesi. Bunun değerini bilmeliyiz" diye konuştu.