Bursa'da 8 Mart: Her adımda mücadeleyi hatırlatan bir gün

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Bursa Kadın Platformu'nun çağrısıyla kadınlar, yağmura rağmen Fomara Meydanı'nda saat 18.30'da bir araya geldi. Eylemde "Yaşasın kadın dayanışması", "İnadına isyan, inadına özgürlük", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları atıldı.

"Erkek devlet şiddetine karşı bir araya geldiklerini" söyleyen kadınlar, "Kadın, yaşam, özgürlük" diye seslendi. 

Yoğun katılımın olduğu etkinlikte kadınlar, sloganlar eşliğinde Kent Meydanı'na yürüdü. 2020 yılında kaybolan üniversite öğrencisi Gülistan Doku'nun hala bulunmadığını hatırlatan kadınlar, "Susma, haykır, kadınlar öldürülmesin", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları attı.

Kent Meydanı'nda yapılan basın açıklamasını platform adına Tüm Belediye ve Yerel Yönetimler Emekçileri Sendikası (Tümbel-Sen) Şube Başkanı Pınar Koşal ve Nilüfer Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nazlı Ünalan okudu.

Kadınlar Günü'nün 1857'de New York'ta 40 bin tekstil işçisinin "Eşit işe eşit ücret" sloganı ile başlayan direniş ve 129 kadının canına mal olan katliamdan, Bursa'da 2005 yılında bir tekstil fabrikasında çıkan yangında "kaçmasınlar" diye kilitli bırakılan ve ölen işçiler Ayşe Denizdalan (15), Sadife Düdüş (18), Gülden Çiçek (21), Necla Özveren (27) ve Sevgi Sesli'ye (32) kadar uzanan bir tarihinin olduğu hatırlatıldı.

Açıklamada, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü, kutlamaktan öte, her adımda mücadeleyi hatırlatan bir gündür" ifadeleri kullanıldı.

Eşitlik ve özgürlük için her alanda seslerini yükselteceklerini söyleyen kadınlar, dünyanın dört bir yanında devam eden savaşlara yönelik, "Savaş, kadınların ve çocukların haklarını ihlal ediyor, hayatlarını karartıyor. Savaş, yoksulluğu, açlığı ve eşitsizliği derinleştiriyor. Savaş, barış ve özgürlük için verdiğimiz mücadeleyi sekteye uğratıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tüm kadınları barış için mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

LGBTQ+ bireylerin ayrımcılık ve şiddete maruz kaldığını belirten kadınlar, "Herkesin cinsel yönelimi ve kimliği ne olursa olsun eşit haklara sahip olması gerektiğine inanıyoruz" diyerek ayrımcılık ve şiddetin son bulması için mücadele çağrısında bulundu.